ΝΤΟΠΙΝΓΚ

του Σταύρου Δεδούκου

Ο μύθος των αναβολικών και των λοιπών απαγορευμένων φαρμάκων έχει επηρεάσει τους περισσότερους αθλητές και έχει απλώσει τα πλοκάμια του και μέσα στα ιδιωτικά γυμναστήρια.
Η ελπίδα, ο ενθουσιασμός, η προπαγάνδα και οι "άλλοι που τα παίρνουν", δημιουργούν στρατιές καινούργιων χρηστών. Τα φάρμακα γίνονται ελπιδογεννήτρες, οι αθλητές πειραματόζωα και οι πρωταθλητές εθελοντές θανάτου.
Οι επιπλοκές και οι παρενέργειες, συνήθως, φαίνονται χρόνια αργότερα. Όσοι ελπίζουν ότι αυτοί θα είναι οι τυχεροί που θα "τη γλυτώσουν", διαψεύδονται οικτρά.
Πλέον, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: Από τα φθηνά ανδρογόνα κι αναβολικά, τα σιρόπια για το βήχα, τις σκληρές αμφεταμίνες, την κάπως πιο ακριβή αυξητική ορμόνη και τα συγκαλυμμένα φάρμακα που παρουσιάζονται ως "συμπληρώματα διατροφής", περάσαμε στα πιο "βαριά", στην ινσουλίνη, την ερυθροποιητίνη και μπήκαμε στον λαβύρινθο του γονιδιακού ντοπαρίσματος.
Η σκιά του ντόπινγκ επισκιάζει πια κάθε αθλητική εκδήλωση: Στηρίζει την αμφιβολία, στιγματίζει την επιτυχία, αναδεικνύει το νικητή και δίνει άλλοθι στον ηττημένο.
Το σκοτάδι είναι πάντα πιο βαθύ λίγο πριν ξημερώσει. Σε λίγο όμως ξημερώνει. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν και ανοίγουμε τις κουρτίνες για να μπει λίγο από το φως της επόμενης ημέρας.