Αρθρίτιδα και Διατροφή

Η αρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση η οποία βασανίζει  εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο όρος αρθρίτιδα ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ένα  πλήθος ασθενειών που έχουν ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή των αρθρώσεων, τον πόνο και τη μείωση της κινητικότητάς τους.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μία "σωστή διατροφή" μπορεί να  μειώσει αρκετά τις παρενέργειες της ασθένειας  και ειδικά την   δυσκαμψία και τη μείωση της κινητικότητας που προκαλεί.

Σωστή διατροφή σημαίνει μεγάλες ποσότητες νερού κι επάρκεια σε πρωτεΐνες, ουσιώδη λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα λιπαρά οξέα, όπως το Γάμα λινολεικό οξύ και το Ωμέγα-3, θεωρούνται πολύ βασικά για την καταπράυνση των φλεγμονών.

Τροφές που περιέχουν συντηρητικά και ζάχαρη φαίνεται ότι επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως και οι τροφές με πολλά  ζωικά λίπη.  Τα λίπη του ψαριού θεωρούνται όμως πολύτιμα, όπως και τα  φρούτα.

Τα φρούτα και τα χόρτα θα πρέπει να τρώγονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες αφού όμως πλυθούν καλά και καθαριστούν. Τα υπολείμματα φαρμάκων επιδεινώνουν τις αρθρίτιδες όπως και το κάπνισμα το οποίο μειώνει την οξυγόνωση των ιστών.

Η γυμναστική κι η σωστή δίαιτα ΔΕΝ θεραπεύουν τις αρθρίτιδες ή άλλου είδους φλεγμονές. Απλά βελτιώνουν την λειτουργική κατάσταση του οργανισμού, αυξάνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και  μειώνουν τους πόνους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά η γυμναστική αποτρέπει την χειροτέρευση της κατάστασης και σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι όμως σε όλες, την βελτιώνει.