Πως να χάσετε λίπος και όχι απλά βάρος....

Είναι συχνό φαινόμενο, άτομα που κάνουν προσπάθειά να χάσουν κιλά να πέφτουν στην παγίδα του θετικού (ή αρνητικού)  αποτελέσματος με βάση την αναγραφή των κιλών στην ζυγαριάς τους. Η πραγματικότητα είναι όμως ελαφρώς διαφορετική (αλλά ουδενί πιο πολύπλοκη) και το ζητούμενο για όλους θα έπρεπε να είναι ναι μεν η απώλεια βάρους, αλλά κυρίως λιπώδους ιστού.

Για να μπορέσουμε να χάσουμε λίπος θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο μεταβολισμός του λίπους ελέγχεται από βιολογικούς μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες χρόνια και σε εποχές όπου ο λιπώδης ιστός μας βοηθούσε να επιβιώσουμε σε συνθήκες όπως η  έλλειψη τροφής, το ψύχος, η ελάττωση των γενετήσιων ορμονών και το έντονο ή διαρκές στρες. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί επηρεάζονται διαρκώς από την ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιεί το λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Όσο μικρότερη είναι αυτή η ικανότητα, τόσο λιγότερα λιπαρά οξέα καίγονται και τόσο υψηλότερα θα είναι τα τριγλυκερίδια στα λιποκύτταρα και τα λιπίδια στο πλάσμα και στο ήπαρ. Αν όμως ελέγξετε με ήπιες στρατηγικές τους σκοπούς που επιτελούν τα επιπλέον αποθέματα λίπους και«εκπαιδεύσετε» το σώμα σας να καταφεύγει συχνότερα σε αυτά τα αποθέματα όταν έχει έλλειμμα ενέργειας, αφενός ακυρώνετε τα αίτια συσσώρευσης και διατήρησηςτου περιττού λίπους κι αφετέρου διεγείρετε τις διαδικασίες καύσης κι ελάττωσής τουστα απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού σας επίπεδα, αφού αίρονται πλέον οι λόγοι ύπαρξης των πλεοναζόντων ποσοτήτων του!
Η ολοκληρωμένη στρατηγική: Για να χάσετε λίπος, πρέπει να ελαχιστοποιήσετετην αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός στην απώλεια του, ακυρώνοντας τους λειτουργικούς λόγους που ευνοούν την ύπαρξή του. Πρώτα δηλαδή πρέπει να εμποδίσετε τη συσσώρευση λίπους αναστέλλοντας ή περιορίζοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς συγκράτησης των περιττών αποθεμάτων του και κατόπιν νακινητοποιήσετε τις αποθηκευμένες εφεδρείες του, ώστε να μπορέσετε να κάψετε τιςπλεονάζουσες ποσότητες. Ακούγεται πολύπλοκο και δύσκολο, μα είναι απλό κι εύκολο…