Xenical

Το Xenical είναι ένα βοήθημα για την αντιμετώπιση της κλινικής παχυσαρκίας, με την  προϋπόθεση ότι συνδυάζεται με ειδική δίαιτα. Δεν αποτελεί μεμονωμένη λύση στο πρόβλημα των περιττών κιλών, αλλά έναν φαρμακευτικό τρόπο «ενίσχυσης» των αποτελεσμάτων τηςδιαιτητικής αγωγής.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), βρίσκεται διαιρώντας το σωματικό βάρος (σε κιλά) δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. 

 

Παράδειγμα : Βάρος 100 κιλά. Ύψος 1,70 μέτρα. Τετράγωνο ύψους = 1,7 Χ 1,7 = 2,89. ΔΜΣ = 100/2,89 = 34,6.  ΔΜΣ από 25 έως 30 υποδηλώνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 ότι είναι κλινικά παχύσαρκο, εφόσον έχει αυξημένο ποσοστό λίπους.ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ


Το Xenical μπορούν να πάρουν (κατόπιν ιατρικής συνταγής) μόνον υγιή άτομα που έχουν Δείκτη μάζας (ΔΜΣ) πάνω από 30, ή όσοι έχουν ΔΜΣ πάνω από 28 και ήδη πάσχουν από υπέρταση ή έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου, αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα ή διαβήτη.


ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Η λήψη του φαρμάκου δεν επιτρέπεται σε εφήβους, σε όσους έχουν προβλήματα στο στομάχι και στα έντερα και σε όσους έχουν λίγα περιττά κιλά, δηλαδή δεν είναι κλινικά παχύσαρκοι.


Η χρήση πρέπει να γίνεται με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, οπωσδήποτε να συνοδεύεται από υποθερμιδική δίαιτα με περιορισμένη λήψη λίπους και, πιθανώς, από τη λήψη συμπληρώματος βιταμινών.


   

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ


To Xenical είναι συνθετικό παράγωγο της λιποστατίνης. Η λιποστατίνη είναι μία φυσική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των δεσμευτών λίπους που αναστέλλουν τη δράση της λιπάσης. Η λιπάση είναι ένα ένζυμο το οποίο παράγεται από το πάγκρεας και το οποίο συμβάλλει στην πέψη των λιπών. Η ουσία ορλιστάτη, το δραστικό συστατικό του φαρμάκου, αναστέλλει επιλεκτικά τη δράση της λιπάσης. Η ορλιστάτη δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό αλλά αποβάλλεται.


Η δράση του Xenical είναι τοπική πάνω στο γαστρεντερικό σύστημα. Όταν λαμβάνεται μαζί με τροφές που περιέχουν λίπος, εμποδίζει επιλεκτικά την απορρόφησή του, με αποτέλεσμα το λίπος να διέρχεται άπεπτο τη γαστρεντερική οδό, να μην απορροφούνται οι θερμίδες που περιέχει, και να αποβάλλεται άπεπτο με τα κόπρανα.ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Σε μελέτες με λήψη του φαρμάκου σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα (600 θερμίδες λιγότερες από το κανονικό και θερμιδική πρόσληψη λιπών περίπου 30%), παρατηρήθηκε μία μέση μείωση του σωματικού βάρους κατά 10%. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδου σακχάρου.ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα όπως ελαιώδη ή υδαρή κόπρανα, διάρροια, επείγουσα ανάγκη για αφόδευση, ακράτεια κοπράνων, μετεωρισμός ή τυμπανισμός, κοιλιακές κράμπες, αυξημένα αέρια, εκδορές του πρωκτού και μειωμένη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλους και σε όσους εμφανίζονται είναι μάλλον ήπια, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τις οδηγίες χρήσης και τις συμβουλές του ιατρού τους.ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ


Το Xenical πρέπει να λαμβάνεται μόνον με ιατρική συνταγή. Κατά τη διάρκεια λήψης του, απαιτείται υποθερμιδική δίαιτα με περίπου 600 θερμίδες λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.


Η δίαιτα θα πρέπει να αποτελείται κατά 55% από υδατάνθρακες, 15% από πρωτεΐνες και περίπου 30% από λίπος και οι κύριες τροφές της να είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, ψητό ψάρι, ελαιόλαδο και λίγο κρέας.


Τα γεύματα θα πρέπει να είναι τρία (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και κατά την διάρκεια τους θα πρέπει να λαμβάνεται το Xenical. Τυχόν ενδιάμεσα κολατσιά θα πρέπει να είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και με ελάχιστο λίπος.


Ø       Tι ακριβώς σημαίνει το 55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες, 30% λίπη; Με ένα παράδειγμα : Έστω ότι χρειάζεστε 2000 θερμίδες καθημερινά. Αυτό, με βάση τα ποσοστά, σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνετε 1100 θερμίδες (55%) από υδατάνθρακες, 300 θερμίδες (15%) από πρωτεΐνες και 600 θερμίδες (30%) από λίπος. Σε γραμμάρια σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνετε 275 γρ. υδατανθράκών (4 Kcal/γρ.), 75 γρ. πρωτεϊνών (4 Kcal/γρ.) και 66,5 γρ. λίπους (9 Kcal/γρ.).ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ


Ø       Επιβάλλεται η μείωση της πρόσληψης λίπους. Τα πλούσια σε λίπος κόπρανα μπορεί να αποτελέσουν αίτιο ανάπτυξης ασθενειών του εντέρου.


Ø       Καθημερινά πρέπει να λαμβάνεται μία πολυβιταμίνη : Η μειωμένη απορρόφηση του λίπους οδηγεί και σε μειωμένη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K).


Ø       Η θετική δράση του φαρμάκου διαρκεί μόνον για όσο διάστημα λαμβάνεται. Αυτή τη στιγμή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, η χρήση του συστήνεται μόνον για μία περίοδο 6 έως 24 μηνών.


Ø       Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με λίγα παραπανίσια κιλά ή ως μέσο σταθεροποίησης ενός φυσιολογικού βάρους, δηλαδή να τρώτε περισσότερο και να το παίρνετε «για να μην παχύνετε».ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Το Xenical έχει εγκριθεί για διάθεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ιούνιος 1998) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις 26 Απριλίου 1999. Διατίθεται σε κουτί με 84 κάψουλες των 120mg. Με κανονική χρήση, ένα κουτί διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Η ορλιστάτη δεν αποτελεί μία μαγική ουσία, ούτε το Xenical τη λύση για το αδυνάτισμα. Αποτελεί, απλά και μόνον, ένα υποβοηθητικό της δίαιτας που βοηθά στη μείωση των απορροφούμενων θερμίδων που προέρχονται από λίπος. Συνίσταται μόνον για τους κλινικά παχύσαρκους και, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να έχει παρενέργειες. Η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνον με ιατρική συνταγή.