Λιποδιασπαστικά

Οι ουσίες που βοηθούν, ή υποτίθεται ότι βοηθούν, στη μείωση του σωματικού λίπους είναι οι περισσότερο αμφιλεγόμενες στο χώρο των συμπληρωμάτων. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι αναποτελεσματικές, άλλες αποτελεσματικές υπό προϋποθέσεις κι άλλες έχουν έντονη φαρμακευτική δράση, με αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) για αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να απαντήσει σε μερικές από τις συνήθεις ερωτήσεις σας γύρω από τις λιποδιασπαστικές ουσίες, να ξεδιαλύνει τον εμπορικό μύθο από την επιστημονική πραγματικότητα και να δείξει ποια από αυτά τα συμπληρώματα είναι ασφαλή και ποια όχι, ποια μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά και ποια θα πρέπει να αποφεύγονται, σε ποίες περιπτώσεις και γιατί.

 

Τι είναι τα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα και πόσο αποτελεσματικά είναι; 

Τα λιποδιασπαστικά (λιποτροπικά) συμπληρώματα είναι σκευάσματα που περιέχουν διάφορες ουσίες και συστατικά, τα οποία έχουν σα στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λίπους (λιπαρών οξέων) για ενεργειακούς σκοπούς και τη μείωση της εναπόθεσής του στα λιποκύτταρα. Ορισμένα από αυτά είναι εντελώς αναποτελεσματικά, άλλα επικίνδυνα για την υγεία κι ορισμένα από αυτά μπορούν να βοηθήσουν, λιγότερο ή περισσότερο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

 

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

Σωστή, «ισορροπημένη» και σχετικά υποθερμιδική διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, εξειδικευμένη προπόνηση με έμφαση στις αερόβιες δραστηριότητες, κατάλληλη επιλογή προϊόντος και, κυρίως, σωστή κι εξατομικευμένη λήψη μέσα στα όρια της δοσολογίας που συνιστά ο κατασκευαστής.

 

Ποια είναι τα συνήθη λιποδιασπαστικά συμπληρώματα;

Τα συνήθη λιποδιασπαστικά συμπληρώματα αποτελούνται από μεμονωμένα στοιχεία ή συνδυασμούς βιταμινών Β (χολίνη, ινοζιτόλη, Β6), αμινοξέων (καρνιτίνη, φαινυλαλανίνη και μεθιονίνη), φυσικών συστατικών (φύκια, μηλόξυδο, κ.λπ), ειδικά λιπαρά οξέα, μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια και λεκιθίνη. Τα πιο «προχωρημένα» περιέχουν στη σύνθεσή τους ψευδοεφεδρίνη (όπως το μα - χουάνγκ), βότανα που αποτελούν παράγωγα ή είναι συσχετιζόμενα με την ασπιρίνη (όπως φύλλα ιτιάς)  και), βότανα που δρουν διουρητικά και ουσίες που είναι παράγωγα της πουρίνης (όπως η καφεϊνη). Επιπλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα τα οποία ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των smart drugs και των nootropics (εφεδρίνη, DHEA, βασοπρεσίνη, κ.λπ).

 

Με ποιόν τρόπο δρουν τα λιποδιασπαστικά;

Σε γενικές γραμμές οι λιποτρόπες ουσίες δρουν είτε ενεργοποιώντας περισσότερο το μεταβολισμό του λίπους (λιπόλυση), είτε αυξάνοντας τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Ορισμένα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα δρουν με περισσότερους από έναν τρόπους: Διεγείρουν το μηχανισμό της λιπόλυσης, αυξάνουν τη σωματική θερμοκρασία (θερμογένεση), την κινητικότητα των λιπαρών οξέων και την ανθεκτικότητα του οργανισμού στην κόπωση, μειώνουν τη δράση των προσταγλανδινών και την χρησιμοποίηση γλυκογόνου («υδατανθράκων») ως πηγή ενέργειας και επιπλέον περιέχουν ουσίες που  υποστηρίζουν τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και κάποιο είδος διουρητικού βοτάνου που αυξάνει την αποβολή νερού

 

Βοηθούν τα λιποδιασπαστικά στη μείωση του λίπους;

Τα συμπληρώματα που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες έχουν άμεση επίδραση στη μείωση του σωματικού λίπους αλλά το «κόστος» των παρενεργειών τους είναι μεγαλύτερο από την τυχόν ωφέλεια τους. Αντίθετα τα απλά λιποδιασπαστικά συμπληρώματα που περιέχουν γνωστές και μη θεωρούμενες φαρμακευτικές ουσίες (βιταμίνες, αμινοξέα, κ.λπ) βοηθούν μόνον με την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες ή «έλλειψη» αυτών των στοιχείων που βοηθούν στο μεταβολισμό του λίπους. Για να «δράσουν» χρειάζεται σωστή δίαιτα («διατροφή») και κατάλληλη προπόνηση.

 

Έχει παρενέργειες η χρήση λιποδιασπαστικών συμπληρωμάτων και ποια από αυτά είναι επικίνδυνα;

Σε γενικές γραμμές τα πλέον ασφαλή λιποδιασπαστικά συμπληρώματα θεωρούνται αυτά που βασίζονται σε λιποτρόπες βιταμίνες της ομάδος Β και σε αμινοξέα όπως η L - καρνιτίνη, ενώ άκρως επικίνδυνα θεωρούνται όσα περιέχουν μα - χουάνγκ, εφεδρίνη και διουρητικά βότανα. Κάθε ουσία μπορεί να έχει παρενέργειες σε υπερβολική χρήση της και ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών ουσιών στο ίδιο προϊόν μπορεί να τις μειώνει ή να τις αυξάνει. Οι παρενέργειες μπορούν να συμβούν ή να μη συμβούν, να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, να είναι ελαφρές ή έντονες, να αποδοθούν σε άλλα αίτια ή να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές.


Αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω λιποδιασπαστικά συμπληρώματα τι πρέπει να προσέξω;

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λιποδιασπαστικό συμπλήρωμα θα πρέπει να  συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και να αποκλείσετε ότι έχετε ευαισθησία στις ουσίες που περιέχει το συμπλήρωμα ή ότι έχετε προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στο στομάχι, τα νεφρά ή στην καρδιά. Τα προϊόντα που περιέχουν εφεδρίνη, καφεΐνη, μα-χουάνγκ, DHEA, ασπιρίνη και διουρητικά βότανα μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη είναι απαγορευμένες ουσίες και συγκαταλέγονται στις ουσίες ντόπινγκ (όπως και η καφεΐνη όταν ξεπερνά κάποια όρια).

 

Πως δρουν τα συμπληρώματα που περιέχουν εφεδρίνη ή μα - χουάνγκ και γιατί είναι επικίνδυνα;

Η εφεδρίνη κι η εφετονίνη δρουν όπως η αδρεναλίνη αλλά με πιο ήπιο τρόπο. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν την ικανότητα για εργασία, αναστέλλουν την σωματική κόπωση, διεγείρουν την καύση λίπους και βελτιώνουν  την πνευματική λειτουργία. Το μα - χουάνγκ είναι ένα κινέζικο βότανο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ψευδοεφεδρίνης (6 - 12%). Η χρήση εφεδρίνης και μα - χουάνγκ μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας κατά την άσκηση, έντονη εφίδρωση, σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, κατάρρευση του νευρικού συστήματος και προβλήματα στα νεφρά, στα αγγεία και στην καρδιά.

 

Γιατί τα περισσότερα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα περιέχουν βιταμίνη Β6;

Γιατί η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις, στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών στοιχείων (και του λίπους), ρυθμίζει τη δράση της χοληστερίνης και σε μεγάλες ποσότητες έχει διουρητική ενέργεια. Η συμπληρωματική της χορήγηση πρέπει να είναι απολύτως εξατομικευμένη γιατί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί έντονη διούρηση, διάρροιες και αυξημένη νευρικότητα. Σε μέτριες δόσεις θεωρείται ασφαλής.

 

Τα διουρητικά βότανα μειώνουν το λίπος;

Όχι. Δεν συμμετέχουν στο μεταβολισμό του λίπους αλλά αυξάνουν την απέκκριση νερού διαμέσου των ούρων. Μπορούν να προκαλέσουν υποκαλιαιμία, αφυδάτωση, μείωση του όγκου του αίματος και προβλήματα στην καρδιά. Το «χάσιμο» βάρους που προκύπτει από την χρησιμοποίησή τους είναι προσωρινό κι οφείλεται στην αυξημένη αποβολή νερού.


Πως μπορεί να βοηθήσει η καρνιτίνη στη μείωση του σωματικού λίπους;

Η L-Carnitine είναι ένα αμινοξύ με ισχυρή λιποδιαλυτική δράση το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη χρησιμοποίηση του υποστρώματος των λιπιδίων. Βοηθά στη μεταφορά των λιπαρών οξέων από τις λιποαποθήκες στα μιτοχόνδρια (εκεί όπου γίνονται όλες οι αερόβιες αντιδράσεις), στη μεταφορά των αμινοξέων στα μυϊκά κύτταρα, στην αύξηση της αντοχής και στη μυϊκή αποκατάσταση. Η λήψη της πρέπει να είναι διακοπτόμενη και περιοδική και να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα τη φορά. Αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης κρέατος (βασική πηγή καρνιτίνης), ευρείας κατανάλωσης άλλων μεμονωμένων αμινοξέων, σε ελκοπαθείς και σε περιπτώσεις υπότασης, αυξημένης νευρικότητας ή καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 

Τι είναι η μεθιονίνη;

Η L-methionine είναι ένα αμινοξύ το οποίο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ινοσιτόλη, χολίνη, καρνιτίνη και Β6 φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σωματικού λίπους εφόσον ακολουθείται υποθερμιδική δίαιτα. Αποτελεί ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία και για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνες C και Ε (αυξάνεται η αντιοξειδωτική της δράση) και βιταμίνη Β6 (καλύτερος μεταβολισμός λίπους).

  

Ο ανανάς σε μορφή συμπληρώματος βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Οχι. Τα ένζυμα που περιέχει ο ανανάς βοηθούν στην καλύτερη χώνευση των πρωτεϊνούχων τροφών και στη μείωση της κατακράτησης υγρών (διουρητική ενέργεια). Πρακτικά δεν έχουν αποτέλεσμα στην κινητοποίηση του λίπους.

 

Τα συμπληρώματα φυκιών αδυνατίζουν;

Η χρήση φυκιών στις συνήθεις δόσεις είναι ασφαλής αλλά τα φύκια δεν μπορούν να σας αδυνατίσουν. Αντίθετα, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη κατακράτηση νερού λόγω του περιεχομένου τους σε αλάτι.. Τα φύκια περιέχουν ιώδιο, ένα σημαντικό μέταλλο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Συμπληρωματική λήψη ιωδίου θεωρείται απαραίτητη μόνον όταν επιβάλλεται από ιατρικούς λόγους γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή.

 

Η λεκιθίνη μειώνει το σωματικό βάρος;

Η λεκιθίνη περιέχει μεγάλες ποσότητες των βιταμινών ινοσιτόλη και χολίνη που θεωρούνται απαραίτητες για το μεταβολισμό του λίπους. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να πιστεύουμε ότι η λεκιθίνη «αδυνατίζει». Η λεκιθίνη μπορεί να βοηθήσει στην «ρευστοποίηση» του λίπους και στην αύξηση της διούρησης. Σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τη θερμιδική πρόσληψη (45 θερμίδες ανά κουταλάκι), ενώ η χρόνια λήψη της έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

 

Είναι αλήθεια ότι η λήψη καφεΐνης βοηθά στη μείωση του λίπους;

Ναι αλλά με την προϋπόθεση ότι κάνετε αερόβια προπόνηση κι ότι ο οργανισμός σας δεν έχει συνηθίσει τις μεγάλες δόσεις καφέ ή καθαρής καφεΐνης. Η χορήγηση καφεϊνούχων συμπληρωμάτων μειώνει την κόπωση, βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης, αυξάνει την καύση λιπαρών οξέων και την ικανότητα για μυϊκή προσπάθεια που διαρκεί επί μακρό χρόνο. Αυτά είναι τα «καλά». Τα «κακά» είναι ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης αυξάνει τη διούρηση (αποβολή ηλεκτρολυτών, μείωση όγκου αίματος, μείωση αρτηριακής πίεσης, αύξηση κινδύνου αφυδάτωσης), προκαλεί στομαχικά προβλήματα στα ευαίσθητα άτομα και, σε μεγάλες δόσεις, αύξηση της νευρικότητας και ανωμαλίες στο ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς (ταχυκαρδία).

 

Τι αποτελέσματα έχει η χρήση γκουεράνας;

Η δράση της είναι ανάλογη, αλλά πολλαπλάσια, της καφεΐνης και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από ταχυκαρδίες, υψηλή πίεση ή είναι αλλεργικά στην καφεΐνη. Αναψυκτικά τα οποία περιέχουν γκουεράνα, θεωρούνται ασφαλή γιατί η περιεχόμενη ποσότητα καφεΐνης είναι μικρή.

 

Γιατί το συνένζυμο Q10 θεωρείται σημαντικό για το μεταβολισμό του λίπους;

Γιατί είναι υπεύθυνο για μία σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται για την καύση του λίπους και οι οποίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία του. Η συμπληρωματική του χρήση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά όταν υπάρχει έλλειψή του, όμως σε περίπτωση κατάχρησης και υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

  

Αν πάρω ταυρίνη θα μειώσω το λίπος μου;

Η ταυρίνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα παιδικά γάλατα. Στην ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανορεξίας και ελαφρών καρδιακών προβλημάτων. Δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική του χορήγηση μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό του λίπους.

 

Η λήψη  συμπληρωμάτων χρωμίου βοηθά στο αδυνάτισμα;

Ναι, εφόσον δεν μπορείτε να πάρετε όσο χρειάζεστε από τις φυσικές τροφές ή. έχετε έλλειψή του. Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που σχετίζεται έμμεσα με την παραγωγή και δραστηριοποίηση της ινσουλίνης, βοηθά στον έλεγχο της πείνας, στη μείωση του σωματικού βάρους, στην αύξηση του μεταβολισμού και  στη διατήρηση του μυϊκού ιστού σε υποθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος. Σε  συμπληρωματική του χορήγηση σε μεγάλες δόσεις είναι έντονα τοξικό.

 

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια;

Η συμπληρωματική χορήγηση MCT (Medium Ghain Tryglicerides) οδηγεί τον οργανισμό σε μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενεργείας και προστατεύει από απώλεια του μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης, δίαιτας ή μειωμένης πρόσληψη υδατανθράκων. Τα MCT αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος (θερμογενετικό αποτέλεσμα), και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παχύσαρκα άτομα ή άτομα που ασκούνται κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή έχουν δυσανεξία στη θερμότητα.

 

Τελικά τι πρέπει να κάνω για να μειώσω το σωματικό μου λίπος χωρίς να έχω προβλήματα με την υγεία μου;

1)Υιοθετήστε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή βασισμένη στην ποιότητα των τροφών που τρώτε.

2) Κάντε μικρά και συχνά γεύματα (5 - 6) φροντίζοντας να παίρνετε το βραδινό σας γεύμα σχετικά νωρίς.

3) Διατηρήστε τη θερμιδική πρόσληψη από λίπος στο 15 - 20% της συνολικής θερμιδικής σας πρόσληψης αλλά περιορίστε σημαντικά τα κορεσμένα λίπη.

4) Αυξήστε ελαφρώς την πρόσληψη πρωτεϊνών και μειώστε αντίστοιχα τη λήψη υδατανθράκων, προσέχοντας να τρώτε κυρίως λευκά κρέατα και σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5) Διατηρήστε υψηλή την πρόσληψη φυτικών ινών.

6) Πίνετε πάρα πολύ νερό στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων.

7) Να παίρνετε μία πολυβιταμίνη με μέταλλα κάθε πρωί.

8) Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες L - καρνιτίνης πριν την αερόβια προπόνηση και ελεύθερων αμινοξέων ή συμπληρώματος πρωτεΐνης μετά την κάθε προπόνηση.

9) Γυμναστείτε καθημερινά κάνοντας αερόβια προπόνηση ημέρα παρά ημέρα και προπόνηση με βάρη τις ενδιάμεσες ημέρες.

10) Αυξήστε τις υπόλοιπες καθημερινές σωματικές σας δραστηριότητες ακολουθώντας το ρητό που λέει: «να τρέχετε αντί να περπατάτε, να περπατάτε αντί να στέκεστε όρθιοι, να στέκεστε όρθιοι αντί να κάθεστε και να κάθεστε αντί να είστε ξαπλωμένοι».


 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

→       Μην χρησιμοποιείτε λιποτροπικά αν είστε έγκυος, ασθενής ή έχετε προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιάς, συκωτιού, θυρεοειδή, ψυχολογικά προβλήματα, διαβήτη, αναιμία, νευρικότητα, ανορεξία, προβλήματα στον προστάτη και γενικά προβλήματα υγείας.


→       Μην χρησιμοποιείτε λιποτροπικά με υψηλό ποσοστό καφεϊνης, γκουαράνας, βοτάνων ή  εφεδρίνης εάν είστε αθλητές που συμμετέχετε σε αγώνες όπου γίνεται ντόπινγκ κοντρόλ.


→       Μην χρησιμοποιείτε λιποτροπικά αν είστε κάτω από 18 ετών!


→       Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν την λήψη τους!


→       Σταματήστε αμέσως τη λήψη αν νιώσετε νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρέμουλο ή άλλα συμπτώματα.


 


MLO SUPER FAT BURNER 


Περιγραφή: Συμπλήρωμα διατροφής με ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Βοηθά στην ταχύτερη απώλεια του λίπους.


Ανάλυση ανά ταμπλέτα: Χολίνη   450 mg, Ινοσιτόλη 25 mg, Μεθειονίνη 100 mg, HCL-Μπεταΐνη 75 mg, L-Καρνιτίνη 75 mg, L-Λυσίνη 50 mg, Λεκιθίνη 5 mg, Σίδηρος 2 mg, Λινoλεϊκό οξύ 50 mg, Ολεϊκό οξύ 25 mg, Πικολινικό Χρώμιο 50 mcg.


Προτεινόμενη χρήση: 2-4 ταμπλέτες την ημέρα. 2 ταμπλέτες αν είστε μέχρι 55 κιλά, 3 αν είστε έως 80 κιλά και 4 ταμπλέτες εάν το  σωματικό βάρος σας είναι πάνω από  80 κιλά.


Συσκευασία: 100 ταμπλέτες.  MUSCLE MAX SUPER BURNERS


Περιγραφή: Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, μόνον για αθλητές.


Ανάλυση συστατικών ανά ταμπλέτα: Ινοσιτόλη 200 mg, Λεκιθίνη 200 mg, DL-Μεθειονίνη 150 mg, HCL L-Λυσίνη 100 mg,            Χολίνη 100 mg, L-Καρνιτίνη 50 mg, HCL Μπεταΐνη 50 mg.


Προτεινόμενη χρήση: Από μία ταμπλέτα, τρεις φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ), κατά προτίμηση μετά από ελαφρά γεύματα.


Συσκευασία: 100 ταμπλέτες.PERFECT FAT BURNERS


Περιγραφή: Συνδυασμός λιποτροπικών στοιχείων που ευνοούν τον καταβολισμό του λίπους. Ιδανικό για άτομο που κάνουν καθιστική ζωή για την αποφυγή συσσώρευσης λίπους.


Ανάλυση ανά ταμπλέτα: Χολίνη 1000 mg, Ινοσιτόλη 500 mg, Φύκια 5 mg, Μεθειονίνη 200 mg, Βιτ. Β6 2 mg, Θερμίδες 26,8 Kcal, Πρωτεΐνες 1,1 γρ., Υδατάνθρακες….3,8 γρ., Λίπος <1 γρ.


Προτεινόμενη χρήση: Μία ταμπλέτες, 3 φορές ημερησίως πριν τα γεύματα


Συσκευασία: 90 ταμπλέτες.  


 

PERFECT FAT BURNER LIQUID 


Περιγραφή: Συνδυασμένα λιποτροπικά στοιχεία σε υγρή μορφή που δραστηριοποιούν το μεταβολισμό του λίπους ως πηγή ενέργειας.


Ανάλυση ανά 20ml: Χολίνη 200 mg, Ινοσιτόλη 100 mg, Κρεατίνη 200 mg, Βιτ.Β6 1 mg.   


Προτεινόμενη χρήση: 2 φορές από 20ml με τα γεύματα.


Συσκευασία: 500 ml.PERFECT BURNER DRINK


Περιγραφή: Δροσιστικό ποτό, απαραίτητο για όσους θέλουν να παραμείνουν λεπτοί ή κάνουν δίαιτα. Περιέχει ειδικό μείγμα από λιποτροπικά στοιχεία όπως L-καρνιτίνη, χολίνη και ινοσιτόλη και βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.


Γεύσεις: Πίνα κολάντα, λεμόνι, πορτοκάλι, τσάι, ροδάκινο.


Συσκευασία: 500 ml.PERFECT RED FORCE


Περιγραφή: Μη ανθρακούχο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη και γκουαράνα. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή και βοηθά στην καύση περισσότερου λίπους.


Γεύσεις: Φρούτα.


Συσκευασία: 500 ml.PERFECT SLIM LIPOTROPIC


Περιγραφή: Συνδυασμός φυσικών λιποτροπικών συστατικών για μείωση λίπους.


Ανάλυση ανά ταμπλέτα: Θερμίδες 1,8 Kcal, Πρωτεΐνες <0,4 γρ., Υδατάνθρακες <0,4 γρ., Λίπος <0,4 γρ., Χολίνη 550 mg, Ινοσιτόλη 300 mg, L-Καρνιτίνη 10 mg, DL-Μεθειονίνη 100 mg, Βιτ.C 15 mg, Βιτ.Β6 6 mg.


Προτεινόμενη χρήση: 3 ταμπλέτες ημερησίως με τα γεύματα.


Συσκευασία: 90 ταμπλέτες.PROLAB CUTS II


Περιγραφή: Συνδυασμός λιποτροπικών στοιχείων για επιτάχυνση της καύσης του λίπους.


Ανάλυση ανά ταμπλέτα: Χολίνη 250 mg, Ινοσιτόλη 250 mg, L-Καρνιτίνη 275mg, Λεκιθίνη 250mg.


Προτεινόμενη χρήση: 2-3 ταμπλέτες δύο φορές την ημέρα.


Συσκευασία: 120 ταμπλέτες.INKO POWER BURNER


Περιγραφή: Υψηλά αφομοιώσιμη καρνιτίνη. Βοηθά στην καύση του λίπους και δίνει ενέργεια.


Περιεχόμενο ανά αμπούλα (20 ml): Θερμίδες 2,4 Kcal,     L-Καρνιτίνη 1200 mg.


Προτεινόμενη χρήση: Μία αμπούλα πριν τη προπόνηση.


Συσκευασία: 20 αμπούλες.  PERFECT L-CARNITINE LIQUID


Περιγραφή: Ευνοεί την χρήση των λιπαρών οξέων από τα μιτοχόνδρια κατά τη διάρκεια της άσκησης και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.


ΑΝΑΛΥΣΗ (ανά 20ml): Θερμίδες            28 Kcal, Πρωτεΐνες 1 γρ., Υδατάνθρακες 6 γρ., Λίπος <0,2 γρ., L-Καρνιτίνη 1000 mg, Βιταμίνη Β6 6 mg.      


Προτεινόμενη χρήση: 20ml πριν την άσκηση.


Συσκευασία: 500 ml.PERFECT L-CARNITINE


Περιγραφή: Ευνοεί την χρήση των λιπαρών οξέων από τα μιτοχόνδρια κατά τη διάρκεια της άσκησης και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.


Ανάλυση συστατικών ανά κάψουλα: Θερμίδες 2,7 Kcal, Πρωτεΐνες 330 mg, Υδατάνθρακες 132 mg, Λίπος 95 mg, L-Καρνιτίνη 250 mg, Κυτταρίνη 132,3 mg, Ζελατίνη 100 mg, Πυρίτιο 10 mg, Μαγνήσιο 10 mg.

 


TWINLAB MEGA L-CARNITINE


Περιγραφή: Υγρή καρνιτίνη υψηλής ποιότητας, ενισχυμένη με βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) η οποία βοηθά στο φυσικό μεταβολισμό της καρνιτίνης κι ενισχύει τη δράση της.


Ανάλυση ανά 15ml: L-Καρνιτίνη 500 mg, Βιταμίνη Β5 10 mg.


Συσκευασία: 355ml.


Τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ είναι απαραίτητα εάν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη.


 

UNIVERSAL CARNI TECH


Περιγραφή: Φυσικό λιποτροπικό πλούσιο σε καρνιτίνη και συνδυαζόμενα στοιχεία που κινητοποιούν τα λιπαρά οξέα, διευκολύνοντας την καύση τους και την απώλεια βάρους.


Ανάλυση ανά δόση: L-καρνιτίνη 1300 mg, Τζινσένγκ 100 mg, Γκουαράνα 506mg, Πράσινο τσάι 75 mg, W.W.Bark 50 mg.      


Προτεινόμενη χρήση: 1-2 κουταλιές 30’-60’ πριν την άσκηση.OPTIMUM MAXIMUM FAT BURNERS 


Περιγραφή: Ειδική λιποτροπική φόρμουλα με φυσικά λιποδιαλυτικά συστατικά, φυτικά διουρητικά και ένζυμα μεταβολισμού του λίπους.


Προτεινόμενη χρήση: Μία (1) ταμπλέτα την ημέρα.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ (ανά ταμπλέτα) : Χολίνη…………..333 mg             Ινοσιτόλη…………..333 mg            Μεθειονίνη……….333 mg                                                                  L-Καρνιτίνη……..58mg                             


Ø       Περιέχει επίσης φυσικά διουρητικά βότανα, 83 mg ειδικά λιπαρά οξέα, λεκιθίνη, ένζυμα (πανγκρεατίνη, αμυλάση, λιπάση, παπαϊνη, υδροχλωρική μπεταϊνη) , ιώδιο και βιταμίνες Β6 (4 mg) και C (42 mg).

 


 MUSCLE MAX L-CARNITINE


Συστατικά: Φωσφατικό ασβέστιο, βάση L- καρνιτίνης, μικροκρυσταλλική κυτταρίνη, στεατικό μαγνήσιο. Κάθε ταμπλέτα περιέχει 300 mg L-Καρνιτίνη


Προτεινόμενη χρήση: Μία ταμπλέτα πριν την προπόνηση. M DOUBLE YOU FAT BURNERS


Συστατικά ανά ταμπλέτα: Χολίνη 450 mg, Ινοσιτόλη 25 mg, Μεθειονίνη 100 mg, Βιτ.Β6 25 mg, HCL Μπεταϊνη 100 mg, L-Καρνιτίνη 75 mg, L-Λυσίνη 50 mg, Λεκιθίνη 5 mg, Σίδηρος 2 mg, Λινολεϊκό οξύ 50 mg, Ολεϊκό οξύ 25 mg.


Προτεινόμενη χρήση: 3-6 ταμπλέτες συνολικά την ημέρα κατά προτίμηση πριν τα γεύματα.

 


 PROLAB FAT BURNER 


Περιγραφή: Θερμογενετική φόρμουλα που ευνοεί την ταχύτερη καύση του σωματικού λίπους.


Περιεχόμενο ανά ταμπλέτα: Σιντα Κορντιφόλια 400 mg, Καφεΐνη 200 mg, Άσπρη Ιτιά 75 mg, Κόκκινο πιπέρι 50 mg, Τζίντζερ 40 mg.


*Πρόκειται ουσιαστικά για το συνδυασμό εφεδρίνης + καφεΐνης + ασπιρίνης.


Προτεινόμενη χρήση: Μία ταμπλέτα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό, 30-60λεπτά πριν την άσκηση. Μην χρησιμοποιείτε πάνω από 2 ταμπλέτες την ημέρα.

 


 STRENGTH SYSTEMS FAT BURNERS


Ανάλυση συστατικών ανά ταμπλέτα: Μεθειονίνη 200 mg, L-Καρνιτίνη 50 mg, HCL Μπεταϊνη 200 mg, L-Λυσίνη 100 mg, Λεκιθίνη 100 mg, Ινοσιτόλη 500 mg, Χολίνη 1000 mg, Βιτ.Β6 50 mg, Λινολεϊκό οξύ 100 mg, Σίδηρος 4 mg, Ολεϊκό οξύ 100 mg. Σε φυσική βάση από αποξηραμένο συκώτι και φύκια


Τρόπος χρήσης: 1-2 ταμπλέτες/ημέρα αν έχετε βάρος μέχρι και 56 κιλά. Αν έχετε βάρος από 56-68 κιλά, χρησιμοποιήστε 2-4 ταμπλέτες την ημέρα. Αν έχετε βάρος πάνω από 68 κιλά, χρησιμοποιείστε 3-6 ταμπλέτες την ημέρα. MUSCLETECH HYDROXYCUT


Περιγραφή: Λιποτροπική φόρμουλα που πρέπει να συνδυάζεται με προπόνηση και δίαιτα.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!  Μην το χρησιμοποιείτε αν είστε έγκυος, ασθενής ή έχετε προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιάς, συκωτιού, θυρεοειδή, ψυχολογικά προβλήματα, διαβήτη, αναιμία, νευρικότητα, ανορεξία, προβλήματα στον προστάτη και γενικά προβλήματα υγείας.


→       Λόγω του υψηλού ποσοστού καφεϊνης και εφεδρίνης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες όπου γίνεται ντόπινγκ κοντρόλ.


→       Μην το χρησιμοποιείτε αν είστε κάτω από 18 ετών!


→       Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν την λήψη του κι ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κι άλλα φάρμακα.


→       Σταματήστε αμέσως τη λήψη αν νιώσετε νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρέμουλο ή άλλα συμπτώματα.


Ανάλυση συστατικών ανά μία κάψουλα: Υδροξατζέν 500 mg (250 mg υδροξυκιτρικό οξύ), Γκουαράνα (22% καφεΐνη) 227,5 mg, Μα – χουάνγκ 83,5 mg (5 mg αλκαλική εφέδρα), Σαλικιλικά (15% σαλικιλικό οξύ – ασπιρίνη) 25 mg,  L-Καρνιτίνη 25 mg, Πικολινικό Χρώμιο 75 mg.


Τρόπος χρήσης (ελληνική οδηγία): Μία κάψουλα το πρωί με το πρωινό, μία με το μεσημεριανό και μία με το βραδινό φαγητό. Μην λαμβάνετε παραπάνω από τρεις κάψουλες την ημέρα.


Τρόπος χρήσης (αμερικανική οδηγία): 4 κάψουλες πριν το πρωινό, 4 πριν το μεσημεριανό και 4 πριν το βραδινό γεύμα. Μην χρησιμοποιείτε πάνω από 12 κάψουλες την ημέρα. Ξεκινήστε με μικρότερες δόσεις και αυξήστε σταδιακά. Για καλύτερα αποτελέσματα να το συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλών λιπαρών και άσκηση.


Σημείο προσοχής: Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο διαφορετικά σκευάσματα Hydroxycut με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση.

 


UNIVERSAL LIPO-THERM


Περιγραφή: Θερμογενετική – λιποτροπική φόρμουλα.


Ανάλυση συστατικών ανά κάψουλα: Εκχύλισμα Μα-Χουάνγκ (6% εφέδρα) 81,25 mg, Εκχύλισμα Κόλα (12% καφεΐνη) 150 mg, Χολίνη            155 mg, Ινοσιτόλη 77,5 mg, L-Καρνιτίνη 68,75 mg, Φλάξ (λιπαρά οξέα) 32,5 mg, Β-Σιτοστερόλη 17,5 mg, Λεκιθίνη 18,75 mg, L-Ταυρίνη 37,5 mg, dl-Μεθειονίνη 25 mg, L-Λυσίνη 21,25 mg, L-Αργινίνη 26,25 mg, Πεπσίνη 7,5 mg, Βρωμελίνη 12,5 mg, Ούβα Ούρσι 25 mg, Βιτ. Β6 2,5 mg, Βιτ. Β2 0,85 mg, Νιασίνη 15 mg, Βιτ. C 15 mg, Βιτ. Κ 12,5 mcg, Σίδηρος 0,45 mg, Γλυκονικό Κάλιο 25 mg, Πικολινικό Χρώμιο 18,75 mcg.


Προτεινόμενη χρήση: 2-4 κάψουλες την ημέρα, 35 λεπτά πριν την προπόνηση ή άλλη κινητική δραστηριότητα με ένα ποτήρι νερό.


Σημεία προσοχής: Πρέπει να συνδυάζεται με δίαιτα και γυμναστική. Δεν πρέπει να λαμβάνονται πάνω από 4 κάψουλες την ημέρα.


Συσκευασία: 120 κάψουλες. OPTIMUM THERMO-CUTS 


Περιγραφή: Θερμογενετική φόρμουλα, βασισμένη στο συνδυασμό E.C.A. (Εφεδρίνη, Καφεΐνη, Ασπιρίνη).


Χαρακτηριστικά: Δεν περιέχει ζάχαρη, αλάτι, γάλα, μαγιά, άλευρο καλαμποκιού και πρόσθετα.


Ανάλυση ανά κάψουλα: Κιτριμάξ 500 mg (περιέχει 250 mg Υδροξυκιτρικού οξέος), Εκχύλισμα Μα-Χουάνγκ 83,5 mg (περιέχει 5 mg εφεδρίνη), Εκχύλισμα Γκουαράνα 227,5 (περιέχει 27,3 mg καφεΐνη), Εκχύλισμα white Willow Bark 25 mg (περιέχει 3,75 mg σαλικυλικά / «ασπιρίνη»), L-καρνιτίνη 25 mg, Πικολινικό χρώμιο 75 mcg.


Τρόπος χρήσης: Αρχίστε με μία κάψουλα το πρωί και μία το απόγευμα με ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι δύο κάψουλες πρωί και βράδυ κατά προτίμηση με άδειο στομάχι και πριν από σωματική δραστηριότητα.


Προειδοποιήσεις: Το «συμπλήρωμα» αυτό περιέχει ουσίες που συγκαταλέγονται στις ουσίες ντόπινγκ. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες κι άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και ειδικά ορμονικά, καρδιαγγειακά ή ψυχολογικά προβλήματα.


 


ΠΡΟΣΟΧΗ 1! Το μα-χουάνγκ και η υπερβολική δόση γκουαράνας ή ασπιρίνης θεωρούνται ντόπινγκ. Αν είστε αγωνιστικοί αθλητές, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που ΔΕΝ πρέπει να τα χρησιμοποιείτε.


ΠΡΟΣΟΧΗ 2! Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν τουλάχιστον ακόμα 200 «διαφορετικά» ή «παρόμοια» λιποτροπικά προϊόντα. Η επιλογή των παραπάνω είναι ενδεικτική και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν σημαίνει ότι προτείνουμε ( ή ότι δεν προτείνουμε) την χρήση τους.


Τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ είναι απαραίτητα εάν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη.